WeGroup volgt alle updates in verzekering technologieën op de voet. Laat u inspireren wat dit voor u kan betekenen en schrijf u in op de maandelijkse nieuwsbrief.

Dankjewel voor je interesse!
Er is iets misgegaan, probeer het later nog eens...
Terug naar Insurblog
WeGroup Nieuws

Informatieplicht: welke kleur neemt u aan?

Als verzekeringsmakelaar zorgt u er op dagelijkse basis voor dat uw potentiële klanten duidelijk, correct en volledig worden geïnformeerd. Bemiddelingsfiches zijn voor u dan ook dagelijkse kost. Het advies dat u verleent zorgt er namelijk voor dat de potentiële klant met kennis van zaken een verzekeringsovereenkomst kan onderschrijven.

Zoals u weet is de verzekeringswetgeving constant in beweging, net zoals de informatieplicht. Net zoals een kameleon die ronddwaalt in het legale bos dat onze verzekeringswetgeving heet, kunt u zich aanpassen aan alle veranderingen in uw omgeving. Sinds 22 juni 2020 zijn er opnieuw enkele wijzigingen doorgevoerd in de bemiddelingsfiches. Weet u nog welk kleur aan te nemen? Wij zetten alvast drie belangrijke wijzigingen voor u op een rijtje.

Intelligence is the ability to adapt to change”
– Stephen Hawking

Drie belangrijke aanpassingen

  1. De benaming van een bemiddelingsfiche niet-leven: “Fiche voor een Verzekering Niet-Leven”, paste de wetgever aan naar “Analyse voor niet-levensverzekeringen”. Wenst u de benamingen van de overige bemiddelingsfiches na te gaan? Neem dan zeker een kijkje op de website van FVF.
  2. Vooraleer u een behoefteanalyse uitvoert dient u de consument te informeren of u al dan niet advies verleent. Aangezien u doorgaans advies verleent, bent u automatisch verantwoordelijk voor het correct uitvoeren van alle onderworpen gedragsregels zoals de informatieplicht.
  3. Onder de gegevens van de potentiële klant hoort er een nieuw luikje “reden van contact”. In dit luik komt de reden tot het invullen van de bemiddelingsfiche.

Welke bemiddelingsfiche gebruik ik het best?

Verscheidene beroepsfederaties zoals Assuralia en FVF publiceren sectorale bemiddelingsfiches voor leven en niet-leven conform de actuele wetgevingen. Deze bemiddelingsfiches werden sinds 22 juni 2020 geactualiseerd conform de richtlijn van 4 april 2014.

Een verzekeringstussenpersoon bezit de keuzemogelijkheid om op eigen initiatief een bemiddelingsfiche op te stellen of de aangereikte fiches van beroepsorganisaties te gebruiken. Het spreekt voor zich dat iedere fiche in orde moet zijn met de opgelegde richtlijnen.

Ondanks dat u niet gebonden bent aan het gebruik van de bemiddelingsfiches van een bepaalde organisatie, kunnen ze dus zeker een goede basis vormen. Ze geven u een duidelijk beeld van alle onderworpen wettelijke bepalingen. Ook in uw Louise-tool vindt u geactualiseerde documenten en templates voor bemiddelingsfiches terug.

Maar hoe lang moet u deze bemiddelingsfiches bijhouden in het belang van uw aansprakelijkheid? Ontdek het in ons vorige blogbericht.

Alle documenten worden steeds geactualiseerd in Louise, dat is alvast één checkpoint minder op uw to-dolijst! Welke mogelijkheden wij hebben voor uw kantoor ontdek je op onze gloednieuwe website!


Hoe voldoet uw kantoor aan de verzekeringswetgeving?

Test uw kennis gratis op 5 minuten & ontdek verborgen opportuniteiten om uw kantoor op een nog hoger niveau te tillen.

Doe de test!
Over
Louise
Als virtuele kantoormedewerker die 24/7 beschikbaar is, helpt Louise bij het adviseren van klanten, het uitvoeren van administratieve taken en de verwerking van schadegevallen.
Name
Position
Company
Category
No items found.
share

Ontdek #InsurBlog,
jouw maandelijkse inspiratie

Blijf op de hoogte van nieuwe verzekeringstrends en ontvang waardevolle inhoud, zoals interviews met marktleiders, expert talks, minigidsen, blog artikels en webinars.
Of maak hier je afspraak
Dankjewel voor je interesse!
Er is iets misgegaan, probeer het later nog eens...

Aanbevolen artikels

Terug naar Insurblog